Fransk bulldogg

Vår tids franska bulldogg är en produkt av olika korsningar som utfördes av entusiastiska uppfödare i de populära Pariskvarteren, åren omkring 1880. Den första rasklubben grundades 1880 i Paris. Den första registreringen är daterad 1885 och 13 år senare, 1898, erkände den Franska Kennelklubben fransk bulldogg som ras. I Sverige registrerades den första franska bulldoggen år 1913 och rasklubben bildades 1982.

Egenskaper / Mentalitet

Den är trevlig, humoristisk, aktiv och utvecklar ofta stora personligheter. En fransk bulldogg brukar kallas "hundarnas clown" kanske delvis för sitt clownliknande utseende, men även för sitt roliga sätt att bete sig. Ingen individ är den andre lik. Riktiga personligheter! Om vår "Bella", exempelvis, skulle bli undanskuffad av någon annan av våra hundar skulle det inte bekomma henne så mycket. Hon nöjer sig med att luffsa iväg å lägga sig framför den öppna spisen o njuta av värmen istället...(om det inte gäller en korvbit för då är hon angelägen att håll av sig framme) Molly däremot är oerhört angelägen om bekräftelse och uppmärksamhet.”Luffsa-genen” finns nog helt enkelt inte hos Molly... Hon är alltid på språng, vill hålla sig framme med öronen rätt upp av nyfikenhet. De är mor och dotter och är lika som bär till utseendet men ååå så olika personligheter dom har!

Hälsa

Allergier och hudbesvär, ryggproblem och patellaluxation (problem med knäskålarna) är några av de hälsoproblem som är kända hos rasen..men det som nog är mest känt är problemet med andningen! Den Franska bulldoggen har, som många andra raser, en kort nos och om den är överdrivet kort och/eller att näsborrarna är trånga så påverkas andningsfunktionen. Hunden "svettas" genom att "flåsa" vilket innebär att om andningen inte fungerar så påverkar det även hundens förmåga att reglera sin kroppstemperatur.

Ja, det är inte den enklaste rasen ur det perspektivet. Därför är det viktigt att vi tillsammans gör vad vi kan för att få en friskare ras. Det ligger ett stort ansvar på uppfödaren att avla på bra gener. Många domare på utställningar har med det i sitt tänk när de ska bedömma en hund. Det tycker jag är superbra! Om hunden flåser vid minsta ansträngning men är ”snygg” så är det viktigt att ändå sätta hälsan före. Även köparen kan, genom att göra ”smart val” i sitt val av hund, bidra till att frallorna får en friskare och sundare framtid. Kolla in valpens föräldrar! Om de gar en god hälsa bär din valp goda gener. Hur säkert är då att man får en frisk hund? Ja, fulla garantier på allt kan man ju inte få så därför är det viktigt att man har sin hund försäkrad. Men god omvårdnad, rätt foder, god kloskötsel, hygien och lagon regelbunden motion som håller alla muskler och leder i gott trim ger dom bästa förutsättningarna för en god hälsa livet ut. Det gäller både människor och djur egentligen :)

Storlek och utseende

Rasens färger är: brindle (tigrerad), fawn eller skäck (begränsade tecken i svart eller fawn på vit botten).

Mankhöjd är vanligen runt 30 cm och vikt är 8–14 kg.

Pälsvård

Minimal pälsvård. Det är viktigt att torka rynkorna i ansiktet regelbundet samt sköta öron.

Övrigt

Besök gärna hemsidorna för Svenska kennelklubben: www.skk.se och rasklubbens egen: www.franskbulldoggklubb.se för mer information.